NL150.19 Saksenband

    From Oera Linda Wiki
    (Redirected from Nl 16c Hulde en Argwaan)

    Ontwerp 2025 Ott

    U. Koenraad

    2. Over Friso

    Band met de Saksen

    150.19 Hoe Friso voortging.

    Uit zijn eerste huwelijk had hij nog twee zeer bekwame zwagers. Hetto (dat is: hete, vurige), de jongste, stuurde hij als boodschapper naar Kattenburg, dat diep in de Saksenmarken ligt. Hij had van Friso zeven paarden meegekregen, naast dat van hemzelf, bepakt met door de zeekampers geroofde kostbaarheden. Elk paard werd begeleid door twee jonge zeekampers en twee jonge ruiters, rijk gekleed en met buidels vol geld.

    Op dezelfde manier als hoe hij Hetto [151] naar Kattenburg stuurde, zond hij zijn andere zwager Bruno (dat is: bruine) naar Mannengaarde-oorden (Mannagarda-oerda, eerder in dit boek onjuist gespeld als Mannagarda-forda). De kostbaarheden die ze mee hadden werden bij gepaste gelegenheden geschonken aan vorsten en vorstinnen en aan de meest begerenswaardige meisjes. Kwamen zijn jonge gezanten op de mede om met de jeugd te dansen, dan bestelden ze planken met kruidkoek en vaten met het beste bier.

    Na deze boodschappers liet hij altijd jongelui door de Saksenmarken reizen, met volle beurzen en geschenken, die op de made zorgeloos spijs en drank verteerden. Als het dan gebeurde dat Saksische knapen met afgunst toekeken, dan lachten ze vriendelijk en zeiden: “Als je het aandurft om onze gezamenlijke vijand te helpen bestrijden, dan kan je jouw bruid nog veel mooiere geschenken geven en ook nog vorstelijk eten en drinken.”

    Friso’s beide zwagers zijn gehuwd met dochters van de meest roemrijke vorsten en daarna daalden de Saksische knapen en meisjes met kuddes tegelijk neer bij het Vliemeer.

    Noten

    Navigeer

    NL145.25 Denenband ᐊ vorig/volgend ᐅ NL151.31 Vaderszonen


    In andere talen

    DE150.19 Ostallianz
    EN150.19 Saxons
    ES150.19 Lazos sajones
    FS150.19 SAXANAR
    NO150.19 Østalliansen

    Andere Nederlandse vertalingen

    Hoofdstukken U1 en U2: Ottema 1876 | Overwijn 1951